جوش لثه: تعریف، علت و درمان

فهرست مطالب

جوش لثه آبسه ای است که از لثه سر در آورده است. معمولا دردناک است و در بهترین حالت باعث ناراحتی و اشکال در خوردن و حرف زدن می شود. جوش لثه قابل درمان است اما پیشگیری از آن بهترین روش است.

جوش لثه به شکل یک ناحیه متورم در لثه دیده می شود و معمولا هم رنگ بقیه قسمت های لثه یا کمی قرمز تر است.

علت جوش لثه:

این اتفاق زمانی می افتد که ذرات غذایی، پلاک و باکتری زیر سطح لثه گیر کرده اند و باعث التهاب و عفونت شده اند. افرادی که دچار بیماری لثه هستند مانند افرادی که بافت لثه آنها آسیب دیده و افراد دچار عفونت باکتریایی، زخم دهان، بیماری پریودنتال، عفونت کانال ریشه یا دندان آبسه کرده ممکن است دچار این عارضه شوند.

بیماری لثه باعث ایجاد پاکت بین لثه و دندان می شود که گیر کردن مواد غذایی بین این فضا را راحت تر می کند. رعایت بهداشت دهان و دندان می تواند تا حد زیادی از این عارضه پیشگیری کند اما ریسک ابتلا به آن را به طور کامل از بین نمی برد.

علاوه بر ضعیف بودن سلامت کلی دهان و دندان، پوسیدگی دندان نیز می تواند عامل این عارضه باشد. زمانی که پوسیدگی پیشرفت می کند، باعث مرگ اعصاب دندان عفونی و تحریک عفونت می شود. بدن با حمله گلبول های سفید به محل عفونی به آن پاسخ می دهد که این امر باعث تورم در خط لثه می شود.

هر چند بسیار نادر است، اما جوش لثه ممکن است به عنوان علامت سلامت دهان نیز به وجود آید. در اغلب موارد، سرطان دهان زبان یا لب ها را درگیر می کند. اما ممکن است لثه نیز تحت تاثیر قرار گیرد. به همین علت است که مراجعه زودهنگام به دندانپزشک اهمیت زیادی دارد. در صورتی که در معاینات هیچ علت دیگری برای آبسه مشخص نشود، در نهایت شما را برای بررسی سرطان دهان ارجاع خواهند داد.

به طور کلی سه نوع جوش لثه وجود دارد:

·         آبسه لثه

·         آبسه پری اپیکال

·         آبسه پریودنتال

علائم:

این احتمال وجود دارد که به دلیل درد به سرعت متوجه وجود عارضه شوید، اما همه جوش ها نیز دردناک نیستند. دیگر علائم این عارضه عبارتند از:

·         تورم لثه ها

·         درد زیر دندان در ریشه

·         خون ریزی

·         بوی بد دهان

·         تخلیه چرک

·         قرمزی روی خط لثه

·         ظاهر شدن یک تاول یا لکه بر روی لثه

آبسه درمان نشده یا شدید می تواند باعث بروز، تب، لرز و استفراغ شود. توجه داشته باشید که جوس در اثر عفونت به وجود می آید که می تواند فراتر از لثه و دهان را درگیر کند. بسیاری از افراد گزارش کرده اند که در زمان ابتلا به این مشکل احساس خستگی داشته اند و اشتهای خود را از دست داده اند.

عود جوش لثه:

ممکن است که جوش لثه دائما ظاهر شود و دوباره ناپدید شود. در صورتی که جوش دائما عود کند، این امر نشان دهنده عفونتی است که هرگز به طور کامل درمان نشده است. ممکن است عفونت به جاهای دیگر حرکت کند و در دهان ظاهر شود. اگر دچار آبسه شوید و آن را با آنتی بیوتیک درمان کنید، مرتبه بعد به آنتی بیوتیک متفاوت یا قوی تری نیاز پیدا خواهید کرد.

بعضی از زنان نیز در طول دوره بارداری به این مشکل دچار می شود. در این صورت جای نگرانی نیست. اما لازم است که بیمار تحت نظر قرار گیرد. به طور کلی آبسه در اثر نوسان هورمونی به وجود آمده است اما ممکن است سایر مسائل جسمی نیز در آن دخیل باشند.  

در این موارد، عارضه پس از زایمان به خودی خود از بین می رود، اما اگر درد و ناراحتی حاصل از آن با زندگی روزمره شما تداخل دارد، از دندانپزشک برای تخلیه آن کمک بگیرید.

 درمان جوش لثه:

بهترین درمان برای این عارضه حفظ بهداشت دهان و دندان و پیشگیری از به وجود آمدن آن است. اگر در گذشته دچار این عارضه شده اید و می دانید که مستعد آن هستید، رعایت بهداشت دهان و دندان حتی از قبل هم بیشتر اهمیت دارد.

اگر با وجود تمام این تلاش ها باز هم دچار جوش لثه شدید، درمان های زیر برای شما محتمل است:

در صورتی که جوش به دلیل سلامت ناکافی لثه به وجود آمده باشد، بهترین روش برای درمان آن انجام جرم گیری عمیق برای رفع باکتری های دهان و زیر لثه است. معمولا مجبور خواهید شد که چندین جلسه به دندانپزشک مراجعه کنید تا درمان برای شما به طور کامل انجام شود.

در صورتی که پوسیدگی دندان عامل آن باشد، احتمالا عصب کشی بهترین راه برای نجات دندان است. زمانی که عفونت تخلیه شود و دندان تمیز شود، جوش به خودی خود از بین می رود.

در عین حال می توان جوش را به روش جراحی تخلیه کرد. این روش در ترکیب سایر روش های درمانی انجام می شود اما در صورتی که جوش عامل عفونی نداشته باشد به تنهایی نیز انجام می گیرد.

مصرف آنتی بیوتیک ها به طور معمول بخشی از برنامه های درمان است و می توانند از عود عفونت جلوگیری کنند. در برخی موارد، آنتی بیوتیک، همراه با بهبود سلامت دندان، برای درمان کافی است.

اگر جوش در اثر اصطکاک پروتز دندان به وجود آمده باشد، دندانپزشک می تواند پروتز را اصلاح یا ترمیم کند.

بسته به نوع جوش و دردناک بودن آن می توانید از روش های خانگی زیر تا زمان مراجعه به دندانپزشک استفاده کنید. این روش ها جایگزین درمان تخصصی نیستند و تماما موقت هستند.

·         قرقره آب نمک

·         اعمال یک خمیر زردچوبه روی منطقه عفونی شده

·         قرقره آب سیر

آبسه لثه یا فیستول به خودی خود درمان نمی شود و تنها روش قطعی برای درمان توسط دندانپزشک انجام می شود. عدم مراجعه برای درمان به شدید شدن عارضه و از دست رفتن فرصت برای نجات دندان و گسترش آن به سایر نواحی بدن می انجامد.

منبع:

emergencydentistsusa

مطالب مشابه

13 پاسخ

  1. سلام من فکر کنم دچار جوش لثه شدم. علایم مثل بی حالی. سردرد و دیگر علائم شدم. چه کنم

  2. سلام من نه سردرد دارم نه کم اشتهایی و فق ط روی لثه ام یه برامدگی سفید است که خیلی درد می کند لطفا کمک کنید

  3. سلام من ده سال پيش دندان عقل فك پايينم را كشيدم الان لثه اش برامده و درد ناك شده بايد دندانپزشك برم يا جراح لثه يا جراح فك و صورت ممنون ازراهنمايي تون

    1. سه باری بالا دندونم تاول خونی زد ک با خالی کردنش دوباره پر شد فقط توش خون هست درد زیاد نداره هیچ سفیدی.هم توش دیده نمیشه.میتونه بخاطر لوسمی باشه یا جوشه؟

  4. سلام روی لثه من یه جوش قرمزی درامده .ن سردرد دارم ن بی حالم .میشه راهنمایم کنین ممنون

  5. سلام خسته نباشید.یه مدتی هست روی لثه م یه دونه ریز سفید مروارید شکل ظاهر شده علتش چیه؟ خطرناکه؟؟؟

  6. سلام
    من بار دومی که لثه ام جوش میزنه،خیلی میسوزه و دقیقا احساس میکنم که دونه ای توی لثه ام،اصلا نمیتونم غذا بخورم ، قرمز شده و یه دونه سفید زده،دهنمم چند وقته بوی بدی میده.گه گاهی هم گوش درد میگیرم.

    به نظر شما لازمه توی این شرایط به دکتر مراجعه کنم؟

  7. سلام حدود یک ماه هستش که روی لثه پدرم یه جوش سفید کوچک درآمده و خوب نمیشه
    لازم به ذکر است که ایشان از دندان مصنوعی استفاده می‌کنند
    آیا این جوش سفید خطرناکه ممنون میشم جوابم رو بدید خیلی نگرانم ممنون میشم جوابم رو بدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *