درمان حساسیت دندان و بررسی علل ابتلا به آن

فهرست مطالب

حساسیت دندان مشکلی شایع است که باعث می شود دندان ها هنگام برخورد با ماده یا دمایی خاص دچار ناراحتی یا درد شوند. طبق تحقیقات آکادمی دندانپزشکی عمومی، دست کم 40 میلیون بزرگسال در ایالات متحده آمریکا از حساسیت دندان رنج می برند. درد در اغلب اوقات شدید و ناگهانی اما موقتی است. بنابر تحقیقات درد ممکن است به بخش های عصبی دندان نیز نفوذ کند. خوشبختانه درمان حساسیت دندان ساده و سریع است.

برای یافتن روش درمان حساسیت دندان ابتدا باید عامل بروز درد و حساسیت مشخص شود. عوامل زیر در حساسیت دندان دخیل هستند.

علل حساسیت دندان:

اینگونه نیست که حساسیت دندان برای افراد با شرایط خاصی اتفاق بیفتد. این وضعیت ممکن است برای هرکسی پیش بیاید. شایع ترین نشانه حساسیت دندان ها این است که زمانی که دندان ها در معرض هوا، سرما و غذاهای شیرین، ترش یا داغ قرار می گیرند، جریانی سریع و ناگهانی از درد حس می شود. بعضی افراد ممکن است هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن نیز حساسیت دندان را تجربه کنند.

در دندان های سالم، مینای دندان از قسمت زیرین عاج محافظت می کند که از مینا نرم تر است. ریشه های دندان نیز توسط لثه ها حفاظت می شوند. اما اگر مینای دندان دچار فرسودگی شده باشد یا خط لثه تحلیل رفته باشد، عاج دندان در معرض محیط دهان قرار می گیرد. پوسیدگی ها، دندان های ترک خورده، تحلیل لثه، فرسایش مینا یا ریشه دندان همه باعث می شوند عاج دندان آشکار شود. عاج دندان به عصب متصل است که باعث شروع درد در دندان های حساس می شود.

عاج دندان از هزاران توبول یا کانال های میکروسکوپی تشکیل شده است که به پالپ دندان راه دارند. زمانی که عاج در معرض عوامل مختلف قرار می گیرد این توبول های دندانی اجازه می دهند گرما، سرما، مواد ترش یا حتی چسبنده به اعصاب داخل دندان نفوذ کنند که این اتفاق باعث ایجاد درد می شود.

سایر علل بروز حساسیت دندان:

مسواک هارد:

مسواک زدن به شکل خیلی محکم یا استفاده از مسواک های هارد از علل بروز مشکل هستند. این کار می تواند مینای دندان را دچار فرسودگی کرده و عاج دندان را نمایان کند و یا باعث تحلیل لثه شود. تحقیقات نشان می دهند که مسواک های سافت به خوبی می توانند پلاک و ذرات غذا را از روی دندان و بین شیارها بزدایند و نیازی به اعمال فشار بیش از حد نیست. استفاده از نخ دندان می تواند نواحی باقی مانده را به طور کامل تمیز کند.

تحلیل لثه:

این اتفاق معمولا در افرادی می افتد که از بیماری های لثه رنج می برند. متاسفانه بیماری لثه تدریجی و بدون درد است. بنابراین بیمار معمولا دیرهنگام متوجه بیماری می شود. تحلیل لثه باعث نمایان شدن عاج و ریشه دندان می شود. تحلیل لثه می تواند در اثر شدید مسواک زدن نیز رخ دهد. تشخیص به موقع این عارضه می تواند از نیاز به جراحی و پیوند بافت پیشگیری کند. اگر حس می کنید در برخی نقاط طول دندان ها بیشتر از حد معمول است یا خط لثه ردیف و دارای تناسب نیست، به متخصص بیماری های لثه مراجعه کنید.

ورم لثه:

لثه های ورم کرده و دردناک می توانند منجر به نمایان شدن ریشه دندان شوند. ورم لثه در اثر بیماری دهان و دندان، استفاده از بریس ارتودنسی، تغییرات هورمونی بارداری و عدم رعایت بهداشت دهان و دندان رخ می دهد.

دندان های ترک خورده:

تجمع و ورود باکتری ها به پالپ دندان از طریق ترک از علل حساسیت دندان است. در موارد شدیدتر این اتفاق می تواند باعث آبسه و عفونت شود.

ساییدن دندان ها روی هم یا دندان قروچه:

این کار ممکن است باعث فرسایش مینای دندان شود. دندان قروچه باعث شکستن و ترک دندان می شود که خود عاملی برای درد و حساسیت است.

محصولات سفیدکننده دندان:

این محصولات حاوی مواد شیمیایی زیادی هستند تا لکه ها را از بین ببرند، اما می توانند مینای دندان را نیز از بین ببرند. استفاده نادرست از محصولات سفیدکننده، دارای غلظت نامناسب هیدروژن پراکسید، و استفاده از آنها در دفعات متعدد باعث حساسیت دندان ها می شوند.

استفاده بلند مدت از دهانشویه:

بعضی از دهانشویه های بدون نسخه حاوی اسید هستند. اگر عاج دندان نمایان باشد، این اسیدها می توانند حساسیت دندان را بدتر کرده و همچنین به عاج آسیب بیشتری بزنند. دهانشویه های خنثی و حاوی فلوراید انتخاب بهتری هستند.

غذاهای ترش:

مصرف این غذاها فرسایش مینای دندان را تشدید می کنند.

درمان های دندانپزشکی:

ممکن است دندان ها بعد از انجام جرم گیری حرفه ای، جرم گیری عمیق دندان ها، تعویض روکش و دیگر فرآیندهای ترمیم دندان دچار حساسیت شوند. معمولا درد طی 4 تا 6 هفته خودبخود از بین می رود.

در صورتی که حساسیت دندان بیش از یک هفته ادامه یافت، مراجعه به دندان پزشک برای یافتن علت دقیق و ارائه درمان ضروری است.

درمان حساسیت دندان:

درد ناگهانی در دندانی که پوسیدگی مشخصی ندارد به عنوان حساسیت دندان تعبیر می شود. این نوع درد لذت و خوشی های کوچک افراد را در پی مصرف خوراکی های سرد یا گرم از بین می برد. متاسفانه حساسیت دندان ها هیچگاه به طور کامل از بین نمی روند. ممکن است نشانه ها کاهش پیدا کند یا حتی گاهی به نظر برسد که برای مدتی این وضعیت کامل از بین رفته است. اما تا زمانی که عامل مشکل مشخص نشود، درد از بین نخواهد رفت. در ادامه با برخی روش های درمان حساسیت دندان آشنا می شویم.

درمان حساسیت دندان به روش های متعددی انجام می شود و هر دندانپزشکی روش های مورد علاقه خود را توصیه می کند. اما هیچ روش مشخصی وجود ندارد که برای همه مؤثر باشد. تشخیص دقیق دلیل عارضه در درمان حساسیت دندان بسیار ضروری است. اگر دلیل حساسیت مشخص شد، درمان انتخاب شده در کاهش درد مؤثرتر خواهد بود. اگر دندانپزشک تنها حساسیت را درمان کند و دلیل آن را مورد توجه قرار ندهد، حساسیت ادامه یافته و بدتر می شود. به طور کلی درمان های زیر توصیه می شوند.

خمیردندان مخصوص دندان های حساس:

مارک های مختلفی از خمیردندان های مخصوص دندان های حساس موجود است. ممکن است دندانپزشک یک نوع آن را معرفی کند یا خود شما بخواهید مارک های مختلفی را امتحان کنید تا محصولی که برای شما مؤثر است بیابید. حتما از خمیردندان حاوی فلوراید مخصوص دندان های حساس استفاده کنید. خمیر دندان های سفید کننده دندان برای این منظور مفید نیستند و در واقع عارضه را تشدید می کنند. قبل از خواب به ریشه دندان که در معرض هوا قرار گرفته است لایه ای نازک از خمیردندان مخصوص دندان های حساس بمالید.

تعویض مسواک:

از مسواک های دارای برس نرم استفاده کنید. حتی مسواک مدیوم هم وضعیت شما را بدتر می کند. با ملایمت و فشار کم مسواک بزنید.

دوری از مواد اسیدی:

مواد اسیدی با تحلیل مینا و آزار عاج دندان موجب بروز درد می شوند. از مصرف غذاهای خیلی ترش، نوشابه ها و میوه هایی نظیر لیمو و پرتقال خودداری کنید. در صورتی که هر یک از این مواد را مصرف نمودید، بلافاصله پس از آن یک لیوان آب بنوشید تا محیط دهان از آن پاک شود. فراموش نکنید که مسواک زدن تا نیم ساعت پس از مصرف مواد اسیدی و گازدار ممنوع است. پس از مصرف این مواد، مینای دندان شما نرم تر شده است و مسواک زدن باعث زدودن بخشی از مینای دندان می شود. در طولانی مدت این کار آسیب شدیدی به دندان های شما وارد می کند.

فلوراید:

روزانه از دهانشویه های حاوی فلوراید استفاده کنید. زیر نظر دندانپزشک، می توانید از فلورایدتراپی نیز برای درمان حساسیت دندان استفاده کنید.

پرهیز از اعمال فشار به دندان:

از دندان قروچه پرهیز کنید. اگر دچار دندان قروچه هستید، می توانید با مراجعه به دندانپزشک، شب ها در طول خواب از گارد دندان سفارشی استفاده کنید.

فرآیندهای پزشکی برای درمان حساسیت دندان:

  • باندینگ، روکش و پرکردگی قالبی دندان (اینله و انله): این موارد می توانند ترک یا پوسیدگی دندان که باعث حساسیت می شوند را ترمیم کنند.
  • ژل یا وارنیش فلوراید
  • جراحی پیوند بافت لثه: اگر لثه تحلیل رفته باشد، این کار از ریشه دندان محافظت کرده و حساسیت را کاهش می دهد.
  • عصب کشی: این کار آخرین چاره برای درمان حساسیت دندان است که با روش های دیگر رفع نمی شود.

منبع:

livescience

مطالب مشابه

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *