فلوئوروزیس: همه چیز درباره مصرف زیاد فلوراید

فهرست مطالب

دندان های شما در دوران کودکی زیر لثه شکل می یابند. پس از از بین رفتن دندان های شیری، دندان های دائمی در دهان ظاهر می شوند. تقریبا تا 8 سالگی، تاج تمام دندان های دائمی تشکیل می شوند. در این میان تنها دندان عقل استثنا است که در بزرگسالی شکل می گیرد. تاج بخشی از دندان است که آن را در دهان خود می بینید. هر چند استفاده از فلوراید برای تقویت مینای دندان مهم است و در بسیاری از محصولات دهان و دندان به کار می رود، اما مصرف بیش از حد آن در طول رشد دندان ها می تواند منجر به ابتلا به فلوئوروزیس شود. از این رو، توصیه می شود که مادران باردار و کودکان در حال رشد از مصرف مقدار بیش از حد مجاز فلوراید خودداری کنند. فلوئوروزیس پس از رشد کامل دندان ها در دهان دیگر ایجاد نمی شود.

فلوئوروزیس چیست؟

بروز لکه های سفید تا قهوه ای روی دندان ها را فلوئوروزیس می خوانند. این عارضه یک بیماری نیست، بلکه مشکلی به لحاظ زیبایی است. گاهی این عارضه به قدری خفیف است که تنها متخصص دندانپزشکی می تواند آن را تشخیص دهد. در اغلب موارد فرد زمانی به این مشکل دچار می شود که در کنار مصرف آب غنی شده با فلوراید، از مکمل فلوراید نیز استفاده کند یا خمیردندان حاوی فلوراید را قورت دهد. این عارضه بیشتر در کودکانی دیده می شود که برای مسواک زدن از خمیردندان حاوی فلوراید استفاده می کنند و هر روز مقداری از خمیردندان را می بلعند.

علائم:

دندانهایی که دچار فلوئوروزیس خفیف می شوند ممکن است هیچ تغییری پیدا نکنند یا تغییرات به قدری خفیف باشد که تنها دندانپزشک متوجه انها شود. در عارضه خفیف تا متوسط، خطوط، رگه ها یا لکه های سفید روی دندان ایجاد می شود. در عارضه شدید، دندان ها دچار لکه های گسترده قهوه ای، خاکستری یا سیاه می شوند.

تشخیص:

دندانپزشک درباره مقدار مصرف فلوراید فرزندتان سوال خواهد کرد. این امر به تعیین احتمال تاثیر فلوراید در این تغییر رنگ کمک خواهد کرد. در عین حال در مورد سابقه بیماری و داروهای مصرفی کودک نیز از شما سوال پرسیده می شود. سپس دندانپزشک دندان ها و لثه های کودک را بررسی خواهد کرد و برای اطمینان از عدم وجود نقص یا حفره در دندان از رادیوگرافی استفاده می کند.

برخی شرایط دیگر نیز نتیجه مشابهی با فلوئوروزیس دارند. نقص های رشدی و مشکلات جمجمه و یا استخوان های صورت می تواند مینای دندان را تحت تاثیر قرار دهد. علاوه بر این، تب بالا یا ضربه نیز نتیجه مشابهی دارد. بنابراین در صورت مشاهده هر گونه تغییر رنگ به دندان پزشک مراجعه کنید.

لکه های حاصل از مصرف بیش از حد فلوراید دائمی هستند و ممکن است در طول زمان تیره تر شوند.

پیشگیری از فلوئوروزیس:

اگر فرزند زیر 6 سال دارید، فقط اندازه یک نخود خمیر دندان روی مسواک وی قرار دهید. کودک را تشویق کنید که خمیردندان را نبلعد. از خرید خمیردندان هایی که خوشمزه هستند اجتناب کنید. تمام محصولات حاوی فلوراید را از دسترس کودکان دور نگه دارید. این امر شامل خمیر دندان و دهانشویه است. خمیردندان های مخصوص کودکان به دو دسته زیر 4 سال و بالای 4 سال تقسیم می شوند. که خمیردندان های زیر 4 سال فاقد فلوراید و خمیردندان بالای 4 سال حاوی مقدار کمی از این ماده است. پیش از شروع استفاده از خمیردندان، اطمینان یابید که فرزندتان قابلیت تف کردن را پیدا کرده است.

افزودن فلوراید به آب آشامیدنی یکی از برنامه های پیشگیری از بیماری های مهم در قرن بیستم است. کودک شما باید تنها زمانی از مکمل فلوراید استفاده کند، که آب مصرفی شما حاوی فلوراید نباشد. برای اطلاع از میزان فلوراید در آب منطقه ای می توانید باشرکت آب تماس حاصل فرمایید. سپس می توانید در مورد میزان مجاز مصرف فلوراید با دندانپزشک خود مشورت کنید.

درمان فلوئوروزیس چیست؟

به یاد داشته باشید که این عارضه فقط روی ظاهر دندان تاثیر می گذارد و باعث ایجاد حفره نمی شود. در نتیجه، بیشتر درمان ها شامل پنهان کردن لکه ها می شوند.

در بسیاری از موارد عارضه به قدری جزئی است که نیازی به درمان ندارد. گاهی اوقات نیز تنها روی دندانهای پشتی تاثیر می گذارد. در نتیجه قابل دیدن نیست. موارد جدی تر و مربوط به دندان های جلو را می توان با استفاده از روش های سفیدکننده دندان از بین برد. در موارد خیلی شدید می توان از ونیر یا تاج روی دندان استفاده کرد.

درمان های خانگی فلوئوروزیس چیست؟

قطع کافئین:

اگر با رنگ دندان های خود مشکل دارید سعی کنید مصرف چای، قهوه، شراب قرمز و نوشابه را قطع کنید. محتوای بالای کافئین در این نوشیدنی ها می تواند باعث تشدید لکه های دندان شما شود. برخی افراد تصور می کنند مصرف این نوشیدنی ها از طریق نی مانع از تشدید فلوئوروزیس می شود، اما این درست نیست. مایع با ورود به محیط دهان باز هم با دندان در تماس قرار می گیرد. به جای این نوشیدنی ها می توانید از چای سبز، قهوه بدون کافئین و شیر استفاده کنید.

قطع فلوراید:

از عدم مصرف آب حاوی فلوراید اطمینان حاصل کنید. می توانید آب معدنی بنوشید یا از فیلتر تصفیه آب استفاده کنید. همچنین میزان مصرف خمیر دندان حاوی فلوراید را کم کنید. از سوی دیگر، میزان مصرف غذاهای ارگانیک را افزایش دهید تا از مصرف غذاهای فرآوری شده حاوی فلوراید دور بمانید.

جوش شیرین:

از جوش شیرین دیگر فقط برای پخت و پز استفاده نمی شود. یکی از درمان های خانگی این عارضه استفاده از جوش شیرین برای سفید کردن دندان هاست. می توانید یک خمیردندان فاقد فلوراید تهیه کنید و آن را با یک قاشق جوش شیرین مخلوط کنید، سپس این مخلوط را بر روی مسواک خود بمالید و دندان های خود را با آن تمیز کنید. به علاوه می توانید یک قاشق غذاخوری آب لیمو را با 1 قاشق غذاخوری جوش شیرین مخلوط کنید و با آن دندان های خود را مسواک کنید.

پراکسید هیدروژن 3٪:

به عنوان یکی از دیگر درمان های خانگی فلوئوروزیس می توانید 2 قاشق چای خوری پراکسید هیدروژن 3 درصد را با 2 قاشق چای خوری آب مخلوط کنید. محلول را یک دقیقه در دهان خود قرقره کنید و سپس دهان خود را بشویید. محلول در دهان شما کف می کند که طبیعی است. تا رسیدن به نتیجه مطلوب این روش را هر چند روز یک بار ادامه دهید. برای پیشگیری از مشکلات جدی، از 3 درصد بودن محلول اطمینان حاصل کنید.

مصرف برخی مواد غذایی:

برخی میوه ها و سبزیجات برای دندان شما مفید هستند. مهم ترین آنها عبارتند از سیب، کرفس و هویج. این مواد دارای ویتامین C هستند که باکتری ها را می کشد و موجب تحریک تولید بزاق می شوند. در صورت ابتلا به فلئوروزیس از مصرف برخی مواد اسیدی مانند سس گوجه فرنگی، ترشی، سرکه و پرتقال دوری کنید. حتی ثابت شده است که سس سویا نیز رنگ دندان را تغییر می دهد.

اطلاعات بیشتر:

اگر فرزند شما خمیر دندان حاوی فلوراید را ببلعد یا مکمل فلوراید را بیش از حد مصرف کند، ممکن است در آینده دچار فلوئوروزیس شود. بنابراین بر مسواک زدن و مصرف مکمل فرزند خود نظارت دقیق داشته باشید. اگر دچار عارضه خفیف تا متوسط شده باشید، روش های فوق می توانند تا حدی به شما کمک کنند. اما برای عارضه شدید باید از متخصص دندانپزشکی کمک بگیرید.

منبع:

beautyglimpse

colgate

مطالب مشابه

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *