اورجت: دندان خرگوشی یا بیرون زدگی دندان پیشین

فهرست مطالب

ارتودنسی از حوزه های دندانپزشکی است که طیف وسیعی از مشکلات دهان و دندان را با هدف بهبود زیبایی صورت و عملکرد دندان ها درمان کند. یکی از این مشکلات اورجت است که از شایع ترین مشکلات ارتودنسی است. اورجت یا دندان خرگوشی از ناهنجاری هاست که ظاهر و اعتماد به نفس بیمار را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار می دهد.

تفاوت اوربایت و اورجت:

اوربایت و اورجت از مشکلات رایج ارتودنسی است که گاهی با یکدیگر اشتباه گرفته می شوند. اوربایت به هم پوشانی عمودی یا بالا به پایین دندان های پیشین در هنگام بسته بودن فک گفته می شود. اورجت به همپوشانی افقی یا جلو به عقب دندان های جلو در هنگام بسته بودن فک گفته می شود. این دو اصطلاح گاها با یکدیگر اشتباه گرفته می شوند. اما زمانی که فردی دندان خرگوشی داشته باشد یا دندان های پیشین وی بیش از حد بیرون زده باشند، فرد به اورجت مبتلاست. البته ممکن است چنین فردی دچار اوربایت هم باشد، اما خب به هر حال این ها از هم متفاوت هستند.

مال اکلوژن کلاس II:

اورجت اغلب در اثر عدم تناسب رشد فک پایین با فک بالا ایجاد می شود. در نتیجه فک پایین کمی عقب تر از فک بالا می ماند و دندان های پیشین بیرون می زنند. در اصطلاح ارتودنسی از آن به مال اکلوژن کلاس II نیز یاد می شود. این دسته مال اکلوژن بسیار رایجی است. تخمین زده می شود که بیش از 25 درصد جمعیت به این نوع ناهنجاری ها مبتلا باشند.

ناهنجاری های کلاس II دارای پیامدهای زیبایی شناختی، روحی و اجتماعی و سایر پیامدهای مربوط به سلامت هستند. آشکارترین مزیت درمان ناهنجاری کلاس II بهبود زیبایی لبخند است. بدون شک می توان گفت که ظاهر دندان هایی که بیرون نزده اند بهتر است. تحقیقات نشان می دهند که اعتماد به نفس بیماران مبتلا به ناهنجاری های کلاس II و اورجت بسیار پایین تر از افراد عادی یا افراد مبتلا به ناهنجاری های کلاس I است.

تحقیقات نشان می دهند معلمان و مربیان کودکان مبتلا به اورجت را کمتر از دیگران شایسته رهبری گروه می دانند. در نهایت، مطالعات نشان داده اند که اورجت زیاد می تواند احتمال وارد شدن تورما به دندان فرد را افزایش دهد. از آنجا که دندان های پیشین از جای خود بیرون تر هستند و گاهی حتی از لب بیرون آمده اند، در برابر وارد شدن ضربه آسیب پذیرتر هستند. یکی از دیگر نگرانی های مربوط به این ناهنجاری ابتلا به تحلیل لثه به دلیل تماس دندان های فک پایین با پشت دندان های فک بالا است.

علل ابتلا به اورجت:

ابتلا به اورجت یا دندان خرگوشی می تواند علل متفاوتی داشته باشد. بررسی و آگاهی از علت ابتلا به این نوع مال اکلوژن برای درمان صحیح عارضه ضروری است. برخی از مهمترین علل ابتلا به اورجت عبارتند از:

ژنتیک:

بخشی از سلامت شما تا حدی به علت مسائل ژنتیکی بستگی دارد. ممکن است این عارضه را از یکی از خویشاوندان نزدیک خود به ارث برده باشید. برای مثال، ابتلای یکی از والدین به این نوع مال اکلوژن شانس بروز آن در فرزندش را افزایش می دهد. با این حال، در کنار مسائل وراثتی، عادات بد نیز شانس ابتلا به این مشکل را افزایش می دهند و حتی می توان گفت تاثیر آنها می تواند بیشتر هم باشد.

رشد نامتعادل فک بالا و پایین:

یک اختلاف اسکلتی در فک بالا و پایین می تواند به این مشکل منجر شود که در آن دندان های پایین بسیار عقب تر از دندان های فک بالا هستند. این امر می تواند از موقعیت نادرست دندان های مولار ناشی شود.

اندازه بزرگ دندان:

یکی از دیگر علل ابتلا به دندان خرگوشی عدم تناسب دندان و فک است. زمانی که دندان های پیشین بزرگ تر از حالت عادی باشند، به فضای بیشتری در فک نیاز دارند. کوچک بودن فک می تواند موجب بیرون زدگی دندان شود. در برخی موارد، کودک اندازه دندان های خود را از یکی از والدین و سایز فک را از دیگر والد به ارث برده است. این مسئله باعث ایجاد مال اکلوژن می شود.

مکیدن انگشت شست یا استفاده طولانی مدت از پستانک:

بچه هایی که بعد از رویش دندان های دائمی خود همچنان عادت مکیدن انگشت خود را حفظ کرده باشند، ممکن است موجب بروز تغییرات دائمی در ساختار فک و دندان خود شوند. با مکیدن مداوم پستانک و انگشت، رشد درست دندان مختل می شود و مکش می تواند باعث بیرون زدگی دندان شود. مکیدن انگشت پس از 4 سالگی شانس ابتلا به اورجت را افزایش می دهد. در صورتی که فرزند شما دچار این عادت است با دندانپزشک مشورت کنید. روش هایی مانند گارد انگشت می توانند این عادت را در کودک از بین ببرند.

دندان قروچه و سایش دندان ها:

وارد شدن فشار زیاد روی دندان ها یکی از علل ابتلا به دندان خرگوشی و اوربایت است. فشار و سایش دندان ها می تواند باعث رانش دندان ها رو به بیرون شود.

رانش زبان:

برخی از افراد عادت دارند که در هنگام بلع زبان خود را به سمت دندان ها هل بدهند. این کار باعث وارد شدن فشار به دندان و قوس دهان می شود. این فشار تناسب و تراز فک را از بین می برد.

با کمک فناوری های مدرن دندانپزشکی، درمان اورجت مسئله مهمی نیست. مراجعه زودهنگام به ارتودنتیست یا دندانپزشک تاثیر زیادی در موفقیت و طول دوره درمان دارد. برای دریافت مشاوره با متخصصان کلینیک ما تماس بگیرید.

چرا درمان اورجت اهمیت دارد؟

به دلایل متعددی درمان اورجت باید در اولین فرصت ممکن انجام شود. دلایل مراجعه به ارتودنتیست در صورت ابتلا به اورجت عبارتند از:

  • کمک به عمکرد صحیح دندان های پیشین در هر دو فک
  • بهبود زیبایی لبخند و اعتماد به نفس بیمار
  • جلوگیری از فرسایش زودرس مینای دندان
  • جلوگیری از احتمال آسیب پذیری دندان های پیشین در تصادفات و ضربات
  • بهبود تراز دندان های مولار روی یکدیگر

درمان اورجت:

در صورتی که برای درمان اورجت به کلینیک ما مراجعه کنید، ابتدا یک ارزیابی دقیق ارتودنسی از مشکل شما انجام خواهد شد و برنامه مناسب درمانی پیشنهاد خواهد گردید.

روش های ارتودنسی برای درمان اورجت به سن بیمار و شدت مشکل بستگی دارد. معمولا از بریس و کش های الاستیک برای کشیدن دندان های فک پایین به جلو و عقب بردن دندان های فک بالا استفاده می شود. در صورتی که اورجت شدید باشد، گاهی باید دو دندان مولار کشیده شوند تا جا برای عقب راندن دندان های پیشین به وجود آید.

در اغلب موارد، درمان با استفاده از بریس انجام می شود تا دندان ها به آرامی به موقعیت بهتر حرکت کنند. بریس های ثابت، چه بریس سنتی و چه بریس سرامیکی شفاف گزینه های رایجی برای درمان بیماران در سنین کودکی و بزرگسالی هستند. یکی از گزینه های محبوب برای درمان اورجت استفاده از بریس لینگوال است که مانند بریس های سنتی عمل می کند اما پشت دندان ها قرار می گیرد و برای سایرین قابل مشاهده نیست. درمواردی که بیمار دچار ناهنجاری شدید نباشد می توان از اینویزیلاین برای او استفاده کرد. ارتودنتیست برنامه درمان را مطابق با شرایط هر بیمار تعیین خواهد کرد و بهترین گزینه را به شما توصیه خواهد نمود.

اورجت و ناهنجاری های کلاس II از مشکلات ارتودنسی هستند که بسیار رایج هستند. درمان این ناهنجاری ها لذت بخش است، زیرا نه تنها باعث تغییر عظیم در صورت و لبخند بیمار می شوند، بلکه پس از درمان اعتماد و عزت نفس بیمار نیز به نحو چشم گیری بهبود می یابد.

منبع:

whitebearlakedental

burkeorthodontics

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *