ژنژیوکتومی: جراحی بیماری های لثه

فهرست مطالب

بیماری های لثه از شایع ترین مشکلات دهان و دندان، عامل رایج از دست دادن دندان در بزرگسالان و بوی بد دهان هستند. به طور کلی برای درمان بیماری های لثه باید به پریودنتیست مراجعه کنید. این متخصص به طور اختصاصی در مورد بیماری های لثه آموزش دیده است و از روش های مختلفی برای درمان شما استفاده می کند. یکی از این روش ها ژنژیوکتومی است.

ژنژیوکتومی چیست؟

ژنژیوکتومی به جراحی حذف بافت لثه گفته می شود. این روش زمانی لازم می شود که بافت لثه از دندان کنار رفته است و پاکت های عمیقی بین دندان و لثه شکل گرفته است. بروز پاکت بین دندان و لثه، تمیز کردن پلاک، کلکولوس و بقایای مواد غذایی در دهان را دشوار می کند. افزایش عمق پاکت و پلاک بیماری لثه را تشدید می کند و باعث بروز التهاب و عفونت در آن می شود.

روش درمان:

ژنژیوکتومی معمولا قبل از آن انجام می شود که بیماری لثه به استخوان حامی دندان و بافت های اطراف آسیب بزند. این روش درمانی شامل برداشتن و شکل دهی مجدد به بافت بیمار لثه برای بر طرف کردن پاکت بین لثه و دندان می شود.

با از بین بردن پاکت لثه، ژنژیوکتومی راهی برای دسترسی و دیدن تارتار و صاف کردن خطوط ریشه در اختیار دندانپزشک قرار می دهد. این روش امکان بهبودی و بازگشت ظاهر طبیعی لثه را فراهم می کند.

درمان لبخند لثه ای:

از این روش تنها برای درمان بیماری های لثه استفاده نمی شود. با وجودی که ژنژیوکتومی در ابتدا برای درمان بیماری های پریودنتال ابداع شد، امروزه یکی از روش های رایج در جراحی زیبایی لثه است. لبخند لثه ای عارضه ای است که در آن مقدار نامناسبی از بافت لثه در هنگام لبخند زدن دیده می شود. این عارضه می تواند به دلیل کوتاه بودن دندان ها، بیش فعال بودن لب بالا و وجود بافت اضافی لثه باشد. روش های زیادی برای درمان لبخند لثه ای استفاده می شود که ژنژیوکتومی یکی از گزینه های درمان آن به شمار می رود. در مطالب پیشین در مورد لبخند لثه ای به طور کامل توضیح داده شده است که توصیه می کنیم این مطلب را مطالعه کنید.

ژنژیووپلاستی:

در کنار ژنژیوکتومی، یکی از روش های جراحی در حوزه بیماری های لثه، ژنژیووپلاستی است. این روش شامل شکل دهی مجدد به بافت لثه دور دندان می شود. این روش اغلب برای بهبود ظاهر لثه انجام می شود. در برخی افراد ممکن است لثه ها شکل عجیبی داشته باشند یا به صورت طبیعی رشد نکرده باشند. این عارضه ممکن است در اثر ژن های فرد، بیماری یا تروما ایجاد شده باشد.

ژنژیووپلاستی به لثه ها شکل می دهد تا طبیعی تر به نظر برسند. این روش اغلب به تنهایی انجام می شود اما در برخی موارد نیز ممکن است در همراهی یا بعد از ژنژیوکتومی انجام شود. در عین حال، ژنژیووپلاستی ممکن است همراه با پیوند لثه نیز انجام شود. در این نوع روش جراحی، بافتی به خط لثه افزوده می شود.

ژنژیوکتومی یکی از روش های درمانی در بیماری های لثه است. از این روش برای معکوس کردن روند بیماری پریودنتال و حفظ سلامت لثه و دندان ها استفاده می شود. از سوی دیگر این روش یکی از راه های درمان لبخند لثه ای است. در این روش جراح بافت لثه بیمار را از دور دندان می برد و بافت سالم را مجددا به دور دندان بخیه می زند. مراقبت های پس از ژنژیوکتومی در روند بهبودی اهمیت زیادی دارد.

مراقبت های پس از ژنژیوکتومی چگونه است:

خونریزی:

پس از جراحی ژنژیوکتومی، مقدار کمی خونریزی تا 1 تا 2 روز پس از درمان مورد انتظار است. در صورتی که خونریزی دوباره شروع شد، یک گاز مرطوب را روی موضوع قرار دهید. یک تی بگ سرد نیز برای متوقف کردن خونریزی لثه مفید است. گاز یا تی بگ را به مدت 30 دقیقه محکم روی موضع گاز بزنید. آن را نجوید.

شستشو:

تا یک روز پس از جراحی، دهان خود را نشویید و مسواک نزنید. روز پس از جراحی، دهان خود را با محلول آب نمک گرم، هر شش ساعت یک بار، شستشو دهید. می توانید سایر دندان ها ر با احتیاط مسواک بزنید. در صورتی که هنوز احساس درد دارید، می توانید مسواک زدن را یک تا دو روز دیگر نیز به تعویق بیاندازید.

تورم:

تورم صورت پس از ژنژیوکتومی طبیعی است و نباید موجب نگرانی شما شود. یک کمپرس یخ بردارید و 30 دقیقه آن را روی صورت خود قرار دهید. سپس 30 دقیقه به صورت خود استراحت دهید. این کار را در ساعات بیداری تا 24 ساعت پس از جراحی لثه انجام دهید.

درد:

برای درد، از داروی های مسکن بدون نسخه که فاقد آسپرین هستند استفاده کنید. در صورتی که این داروها کافی نیستند، از دندانپزشک خود برای تجویز یک مسکن قوی تر کمک بگیرید.

رژیم غذایی:

مایعات زیاد مصرف کنید و هر چیزی که تنها به بلعیدن نیاز دارد به خصوص شیر و آبمیوه را مصرف کنید. شیک ها نوشیدنی های مقوی و مفیدی در این دوره هستند.

خواب:

در هنگام خواب سر خود را با دو بالش بالاتر بیاورید.

اصول کلی مراقبت های پس از ژنژیوکتومی:

به مدت 24 ساعت تف نکنید. این کار خونریزی را افزایش می دهد. در صورتی که خونریزی شما بیش از حد و غیر طبیعی است برای بررسی وضعیت خود با جراح تماس بگیرید.

تا 24 ساعت از استعمال دخانیات پرهیز کنید. دخانیات بهبودی زخم را به تاخیر می اندازد و دهان را خشک می کند. به علاوه، عمل مکش هوا به داخل، بخیه ها را آزار می دهد.

تا 24 ساعت پس از جراحی، از دهانشویه یا هر مایع حاوی الکل خودداری کنید. الکل نیز ضمن خشک کردن دهان، مانع از بهبودی زخم می شود.

از مراقبت های پس از ژنژیوکتومی این است که مراقب خونریزی زخم باشید. خم نشوید و اشیا سنگین بلند نکنید یا بالای سر نبرید.

تا 24 ساعت پس از جراحی از نی برای نوشیدن مایعات استفاده نکنید. نوشیدن با نی، لخته خون تشکیل شده روی زخم را از بین می برد.

در صورتی که تا 48 ساعت پس از جراحی درد شما افزایش یافت و به داروهای ضد درد بدون نسخه پاسخ نداد، دندانپزشک را هر چه سریع تر مطلع کنید.

منبع:

thegumdr

athensperio

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *