دندان عقل نهفته: سه نشانه خطر

فهرست مطالب

ناهنجاری های دندانی کمی وجود دارند که به اندازه دندان عقل نهفته دردناک باشند. آگاهی از نشانه های دندان عقل نهفته می تواند به شما در آگاهی از زمان مناسب برای اقدام به درمان کمک کند. دندان عقل نهفته را از طریق معاینات دندانی منظم و رادیوگرافی می توان تشخیص داد. در بعضی موارد حتی با وجود اینکه دندان عقل مشکلات زیادی برای فرد به وجود نیاورده، اما ممکن است دندانپزشک توصیه کند که این دندان را بکشند. نهفتگی دندان ریسک ابتلا به عفونت، پوسیدگی دندان و آسیب به دندان مجاور را افزایش می دهد.

در زمان های گذشته وجود دندان عقل ضروری بود. عدم وجود بهداشت دهان و دندان باعث از دست رفتن شدید دندان ها می شد. بنابراین زمانی که دندان مولار رشد می کرد به دلیل از دست رفتن دندان های مولار فضای زیادی در دهان وجود داشت. بنابراین مشکلی تحت عنوان دندان نهفته وجود نداشت.

امروزه تکنولوژی و بهداشت به قدری پیشرفت کرده است که افراد می توانند دندان های خود را سالیان زیادی در دهان خود حفظ کنند. با این حال امروزه همین امر باعث مشکل دار شدن دندان عقل شده است. بنابراین اغلب کشیدن دندان عقل به خصوص نوع نهفته آن به مشکلی در دنیای امروز تبدیل شده است.

علائم دندان عقل نهفته چیست؟

دندان عقل از 15 تا 25 سالگی در دهان ظاهر می شود. اگر دندانتان تا این سن در دهان طاهر نشده است، احتمال بسیار بالایی وجود دارد که دندان نهفته باشد. اگر دندانی نهفته شده باشد، نشانه ها و علامت های زیادی وجود دارند که به شما هشدار می دهند که مشکلی وجود دارد. اگر هرکدام از این نشانه ها یا علامت ها را دارید، زمان آن رسیده است که به دندانپزشک خود مراجعه کنید.

موارد زیر سه نشانه اصلی دندان عقل نهفته هستند:

  • درد
  • ورم، حساسیت، قرمزی یا خونریزی لثه ها
  • ورم اطراف فک
  • احساس طعم بد در دهان
  • تنفس نامطبوع
  • غدد ورم کرده
  • گوش درد
  • درد در مفصل گیجگاهی فکی (TMJ)، مفصل ارتباطی بین فک و جمجمه

دندان نهفته چه مشکلاتی می تواند برای فرد ایجاد کند؟

زمانی که دندان های عقل به صورت نهفته دربیایند، می توانند منجر به شلوغی دهان و رشد غیر طبیعی دندان های مجاور شوند. همچنین ممکن است داخل و اطراف دندان عقل نهفته دچار عفونت شود. دندان های عقل نهفته درجات مختلفی دارند. بعضی از آنها ممکن است نیمه نهفته بوده و قسمتی از تاج دندان قابل رؤیت باشد.

اما بعضی دیگر از لثه بیرون نزده و کاملا نهفته هستند. هر دو مورد عوارضی دارند. عوارض می تواند با خونریزی لثه ها یا درد اندک شروع شود، اما اگر این نشانه ها درمان نشوند، ممکن است خطراتی مانند موارد زیر به وجود بیاورند:

آسیب به دندان های مجاور:

دندان های عقل می توانند دندان های خلفی دائمی را به جلو برانند و باعث بروز عفونت یا نیاز به ارتودنسی شوند. در برخی موارد، فشار وارد آمده به ریشه دندان مجاور باعث تخریب دندان می شود.

بیماری لثه و پوسیدگی دندان:

دندان های عقل مستعد عفونت و پوسیدگی هستند، زیرا در مکانی در دهان قرار دارند که دسترسی به آن سخت بوده و غذا و باکتری ها می توانند بین دندان ها و لثه باقی بمانند. رشد نامناسب و کج این دندان ها تمیز کردن آن را با مشکل مواجه می کند.

تشکیل کیست:

دندان های عقل در کیسه ای که داخل فک جای گرفته رشد می کنند و زمانی که با مایع پر شوند می توانند منجر به تشکیل کیست هایی آزار دهنده شده و به اعصاب آسیب برسانند.

متأسفانه نادیده گرفتن موارد بالا در مورد دندان عقل نهفته می تواند منجر به عوارض شدیدتری شود. هر زمانی که دچار علایم خطر فوق الذکر شدید حتما به دندانپزشک خود مراجعه کنید.

دندان عقل نهفته به چه شکل هایی دیده می شود؟

دندان عقل نهفته به انواع زیر تقسیم می شود:

نهفتگی میانی:

دندان به سمت جلو دهان متمایل است. این مدل بسیار شایع است.

نهفتگی عمودی:

در این مدل دندان تقریبا صاف رشد می کند اما فضای کافی برای رشد آن وجود ندارد.

نهفتگی افقی:

دندان به صورت افقی قرار گرفته است.

نهفتگی انتهایی:

دندان به سمت عقب دهان رفته است.

نهفتگی بافت نرم:

در این مدل دندان در بافت لثه گیر کرده است.

نهفتگی استخوانی:

زمانی که دندان در دهان ظاهر شده است اما هنوز در استخوان جا گرفته است به آن نهفتگی استخوانی گفته می شود.

آیا ممکن است اصلا دندان عقل نداشته باشم؟

همه افراد دندان عقل ندارند. درنیامدن دندان عقل می تواند سه دلیل داشته باشد.

دندان در فک وجود دارد، اما هنوز بیرون نزده است. گاهی دندان به دلیل عدم وجود فضای کافی هرگز رشد نمی کند و وارد دهان نمی شود. دندان عقل نهفته ممکن است سال ها در استخوان فک پنهان بماند.

درنیامدن دندان عقل می تواند به ژن ها مربوط باشد. مطالعه ای در دانشگاه پرینستون نشان می دهد که تکامل نیز می تواند نقش مهمی در فقدان دندان عقل بازی کند. این مطالعه نشان می دهد که بزرگ شدن اندازه مغز در طول صدها و هزاران سال، به این معنی است که جمجمه دیگر فضایی برای جای دادن یک مغز بزرگ و یک سری دندان اضافه تر ندارد. بنابراین یک تغییر تدریجی در مهندسی فک دیگر اجازه رشد دندان مولار سوم را نمی دهد و انسان باید تنها به دندان های مولار اول و دوم خود برای جویدن تکیه کند.

مطالعه دیگری در دانشگاه پنسیلوانیا جهش کروموزومی به نام MYH16 را نشان می دهد. این جهش توضیح دهنده بزرگ تر شدن مغز در انسان مدرن است و به این معنی است که دیگر انسان به فضایی برای دندان عقل نیاز ندارد. مقایسه ای ساده از استخوان های باستانی در برابر استخوان فک یک انسان مدرن نشان می دهد که این فضا به وضوح کوچک تر شده است.

آیا درنیامدن دندان عقل جای نگرانی دارد؟

اصلا! عدم رشد دندان عقل امروزه بسیار رایج شده است و در واقع دندان عقل رایج ترین دندانی است که در دهان انسان های امروز اصلا رشد نمی کند. شاید دیده باشید که در اطراف خود، دندان عقل برخی از دوستان و آشنایان رشد نکرده است. رشد نکردن دندان عقل مانعی برای جویدن به شمار نمی رود و در واقع به دلیل کاهش آسیب های محتمل ناشی از آن برای سایر دندان ها، عدم رشد دندان عقل می تواند چیز خوبی باشد.

با این حال، به دلیل شیوع دندان عقل نهفته، لازم است تمام نوجوانان و جوانان وضعیت دندان های عقل خود را بررسی کنند. مراجعه به دندانپزشک می تواند وجود نهفتگی دندان و نیاز به جراحی دندان عقل را مشخص سازد.

مراقبت های پس از جراحی دندان عقل چیست؟

اگر دندان های عقل به درستی درنیایند و باعث ایجاد مشکلاتی برای فرد شوند، امکان دارد دندانپزشک توصیه کند با استفاده از جراحی این دندان ها را خارج کنند. این جراحی نیز مانند هر جراحی دیگری دوره بهبودی دارد. بهترین راه برای بهبودی جراحی دندان عقل پیروی منظم از دستورالعمل های جراح است. عدم رعایت دستورات دندانپزشک جراح ممکن است روند بهبودی را دردناک کرده و منجر به بروز حفره خشک شود. این حفره پس از کشیدن دندان عقل نهفته باقی مانده و دلمه نبسته است و لذا دیر خوب می شود.

توصیه های پس از جراحی دندان عقل:

علاوه بر دستورات جراح، روش های کمتر شناخته شده ای نیز برای بهبودی سریع تر و با درد کمتر وجود دارند که در زیر تعدادی از آنها بیان شده است:

از ایجاد حفره خشک جلوگیری کنید.

طی 3 روز اول سر خود را بالا نگه دارید.

زمانی که می خواهید بخوابید، با استفاده از تعدادی بالشت سر خود را بالاتر از بدن قرار دهید، به این ترتیب قسمت بالایی بدن زاویه حدود 45 درجه به خود می گیرد. این کار به بهبودی سریع تر جراحی دندان عقل کمک می کند؛ زیرا وضعیت رگ ها و حجم خون در نزدیک محل زخم در زمانی که دراز کشیده اید تغییر می کند، در نتیجه باعث می شود محل زخم نبض بزند.

در روز اول بعد از جراحی بر روی قسمتی از گونه که نزدیک محل زخم قرار دارد کیسه یخ قرار دهید.

هرگز این ناحیه را گرم نکنید.

اجازه ندهید دهانتان خشک شود.

اگر از طریق دهان نفس می کشید، از دهانشویه های مرطوب کننده دهان استفاده کنید.

هر دو طرف عضله فک را ماساژ دهید. برای آگاهی از اینکه کجای مفصل فک را باید ماساژ دهید، انگشتان خود را دقیقا در جلوی سوراخ گوش قرار دهید.

ماساژ دادن این ناحیه به بهبودی سریع تر جراحی دندان عقل کمک می کند، زیرا جراح دهان شما را در طول جراحی کاملا باز کرده است، به همین دلیل ممکن است دچار درد در ماهیچه های صورت و گرفتگی یا درد در عضلات فک (یکی از عضلات مخصوص جویدن) شده باشید.

تا زمانی که دوباره قادر باشید غذاهای نرم مصرف کنید، آب نارگیل خنک بنوشید.

آب نارگیل به تعادل مواد شیمیایی خون و الکترولیت ها کمک کرده و به این دلیل که نمی توانید غذاهای جامد مصرف کنید قند خون را ثابت نگه می دارد.

رعایت تمام این موارد به بهبودی جراحی دندان عقل نهفته سرعت می بخشند.

منبع:

askthedentist

drmichaels

thedentalexpress

michaelbaileydds

مطالب مشابه

13 پاسخ

  1. ببخشید من دندون عقل فک پایین سمت راست که خیلی در جای بدی بود را جراحی کردم بعد چند ساعت مقداری باد کرد صبح که بیدار شدم با کیست شدید روبرو شدم باید چیکار کنم لطفا راهنمایی کنید

  2. باسلام من ۲۴سال دارم دندان عقل بالا رو جفتشون رو دوسال پیش کشیدم والان حدود ۱ماهه درد درهنگام قورت دادن آب دهانم گلو وگوش احساس میکنم انگار که چیز تیزی درگلویم است آیا این درد برای دراوردن دندان عقل فک پایینم هست یانه؟؟؟

  3. باسلام.من دندون عقل فک پایینم سمت راست به صورت زاویه دار نهفته دراومده و فکم خیلی درد داره
    البته من یک دندون خراب داشتم بعد اینک اونو کشیدم سمت راست فکم درد گرفت
    دکتر رفتم میگن روی عصبه واینکه اگر بکشی عصب قطع میشه و زبونت حسشو از دست میده
    میخوام بدونم میشه بدون کشیدن دندونو صافش کرد؟؟؟

    1. سلام یکی از دندون های عقل منم همین طوری بودی خیلی دکتر رفتم وگفتن کار ما نیست نمی تونیم ریشش روی عصب وامکان بی حسی فک وزبون هست
      تا یه دکتر خوب پیدا کردم به لطف خدا در اوردش ومشکلی هم پیش نیومد

  4. سلام ببخشید من ۱۴ سالمه و الان حدود یه هفته هست فک پایینم سمت راست وقتی میخوام قاشقی رو به دهنم ببرم دهانم رو وقتی میخوام باز کنم درد میکنه امکان داره این درد ماله دندان عقل باشه؟؟؟ وازکجا بفهمیم دندان عقل طبیعی هست یا نهفته؟؟؟

  5. سلام من ۲۳سالمه از دو روز پیش سمت راست پایین هم فکم هم گلوم بشدت درد میکنه اب قورت دادنیم پدرم درمیاد چیکار کنم من😢

  6. سلام 15 سال دارم و از 2 روز پیش دندان عقل پایینم دارد در میاد و مشکلاتی مثل کسالت و تب و درد در ناحیه فک دارم و امروز هم سرگیجه لطفا پاسخ دهید
    با تشکر …..

  7. سلام و خسته نباشید.بنده دندون عقل فک پایین سمت چپم یک سال پیش بدون هیچ انحراف و به طور کامل در اومد . در اینصورت باز هم امکانش هست که بقیه دندونای عقلم با مشکل مواجه بشن؟

  8. سلام خسته نباشید من خانمی 37 ساله هستم وتا حالا فقط يه دونه از دندانهای عقلم در اومده بود و اون هم کشیدم ميخواستم ببینم اونهايي که در نيومدن مشکلی واسم پیش نمیارن

  9. سلام و خسته نباشید بنده 29سالمه چن روزه در قسمت سمت راست فک پایینم دندون عقل نهفته دراومده ک موقع قورت دادن اب گلوم تیر میکشه و امروزم ک از خواب پاشدم ی سرگیجه ریزی داشتم گوشمم گرفته و سوت میکشه طوری کسی بامن حرف میزنه صداش توگوشم میپچه آزارم میدخ ب شدت میترسم میگن عوارض داری ک بدها گوشو کر میکنه از این حرفا بنظرتون چ باید بکنم لطفا راهنماییم کنید

    1. سلام من میخواستم دندون عقلمو بکشم نهفتست اما یه گوشش دراومده بیرون و ریشش روی اعصاب فکمه میخواستم برم بکشم ک کرونای لعنتی خراب کرد همه چیو الان لثه دور دندونم باز شده درد داره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *