فیشور سیلانت: گروه های هدف

فهرست مطالب

به طور خلاصه فیشور سیلانت راهی سریع، آسان و نسبتا ارزان (در مقایسه با هزینه عصب کشی) برای جلوگیری از تشکیل حفره در دندان است. اگرچه ایده استفاده از سیلانت چیز جدیدی نیست، اما امروزه به عنوان راهی برای بهبود بهداشت دهان و دندان کودکان به سرعت در حال فراگیر شدن است.

امروزه استفاده از فیشور سیلانت برای کودکان و نوجوانان بسیار پیشنهاد می شود. اگر اخیرا برای معاینات روتین دندان پزشکی به همراه نوجوان خود مراجعه کرده باشید، احتمالا چیزی در این مورد شنیده اید. سیلانت ماده ای بر پایه رزین است که سطح جونده دندان را می پوشاند. بدین ترتیب شانس ابتلا به پوسیدگی در کودکان و نوجوانان پایین تر می آید. برای مثال کودکی که در دوازده سالگی از این روش استفاده کرده باشد، در صورت رعایت بهداشت دهان و دندان، تا حدود 22 سالگی می تواند از سلامت سطح جونده دندان های آسیاب خود اطمینان داشته باشد. با توجه به تاثیر این روش در ارتقا سلامت و بهداشت دهان و دندان جامعه، اطلاع رسانی در مورد مزایای فیشور سیلانت برای کودکان اهمیت دارد.

پوسیدگی دندان در کودکان و نوجوانان امر شایعی است. استفاده از رژیم غذایی نامناسب و عدم رعایت بهداشت دهان و دندان عامل مهمی برای ابتلا به پوسیدگی دندان است. مصرف بالای قند و شکر در برنامه غذایی کودکان و نوجوانان و استفاده از نوشیدنی های مضر برای مینای دندان مانند نوشابه و آبمیوه های اسیدی، باعث فرسایش تدریجی مینای دندان و تجمع پلاک و باکتری روی دندان ها می شود.

با توجه به هزینه های بالای درمان های دندانپزشکی، روش های پیشگیرانه عاقلانه ترین کاری است که می توان انجام داد.

فیشور سیلانت چیست؟

دندان های دائمی دارای چاله و شیارهایی است که مواد غذایی و پلاک در آنها گیر کرده و موجب پوسیدگی دندان می شوند. سیلانت ماده ای پلاستیکی است که روی چاله ها و درزهای سطح جونده دندان ها، به خصوص دندان های مولر که تمیز کردن آنها با مسواک برای کودکان ساده نیست، قرار داده می شود. از این رو، از این روش به شیاربندی دندان یاد می شود.

برای اعمال سیلانت، دندان باید کاملا خشک باشد. به همین دلیل پروسه دندان پزشکی آن بسیار سریع و دقیق باید انجام گیرد. در غیر این صورت سیلانت به خوبی روی دندان قرار نمی گیرد و بعد از مدتی دچار ترک و فرسایش می شود. در نتیجه، مراجعه به یک دندانپزشک ماهر برای انجام صحیح این کار اهمیت دارد.

چه کسانی می توانند از فیشور سیلانت استفاده کنند؟

کودکان و نوجوانانی که به خوبی و مرتب مسواک نمی زنند و مستعد ابتلا به پوسیدگی دندان های خلفی هستند هدف اصلی استفاده از سیلانت هستند. با این حال اگر در دهان بزرگسالان نیز بتوان مشکلی را با سیلانت برطرف کرد، آنها هم جز جمعیت هدف قرار می گیرند. انجمن دندان پزشکی آمریکا توصیه می کند که کودکان و نوجوانان به محض رشد دندان های دائمی برای استفاده از سیلانت به دندان پزشک ارجاع داده شوند. ده تا دوازده سالگی رایج ترین سن مراجعه برای سیلانت است.

شرط اولیه استفاده از سیلانت دندان پزشکی سالم بودن دندان است. به همین دلیل بهتر است در ماه های اول رشد دندان دائمی برای استفاده از سیلانت به دندان پزشک مراجعه کرد. اگر دندان های شما پیش از این دچار پوسیدگی شده اند، متاسفانه دیگر امکان استفاده از این روش پیشگیرانه برای شما وجود ندارد. سیلانت بر روی دندانی که قبلا بر روی آن اعمال دندان پزشکی مانند پر کردن و عصب کشی انجام شده، نمی چسبد.

سیلانت چگونه کار می کند؟

سیلانت شیارها و شکاف های دندان را، که محل معمول تجمع ذرات غذا و باکتری است، پر و صاف می کند. این روش در واقع آب بندی دندان از پوسیدگی در برابر مواد غذایی و باکتری ها است. بدین ترتیب حتی اگر کودک به خوبی قادر به تمیز کردن دندان های خود نباشد، احتمال پوسیدگی دندان وی کمتر می شود. با این حال به یاد داشته باشید که استفاده از این روش مجوز عدم مراقبت از بهداشت دندان ها نیست. مسواک نزدن باعث می شود که دندان از جای دیگری مانند خط لثه دچار پوسیدگی شود.

طول عمر فیشور سیلانت چقدر است؟

به طور معمول سیلانت می تواند تا ده سال از دندان محافظت کند. اما باید از نظر وجود ترک به صورت منظم توسط دندان پزشک معاینه شود. اگر سیلانت دچار فرسایش شده باشد، امکان بروز پوسیدگی در زیر آن وجود دارد. در نتیجه دندان ها باید از نظر وجود مشکل و ترک، هر شش ماه یکبار معاینه شوند.

آیا سیلانت دندان پزشکی موثر است؟

در تحقیقات نشان داده شده است که خطر بروز پوسیدگی در دندان پوشیده شده با سیلانت کمتر است. سطح جونده دندان مولری که با استفاده از سیلانت رزین پوشش داده شده است، تا نزدیک به 80 درصد در سال های اول و تا 60٪ در شش سال اول یا بیشتر سالم می ماند.

مزایای فیشور سیلانت برای کودکان:

  • تمیز شدن آسان شیارهای دندان از مزایای فیشور سیلانت برای کودکان است. پر شدن سطح جونده دندان و شیارهای باریک، باعث می شود که مسواک راحت تر بتواند دندان ها را تمیز کند و مواد غذایی به سرعت از روی دندان زدوده شوند.
  • 30 تا 70 درصد پوسیدگی دندان را به تعویق می اندازد. استفاده از این روش در کنار مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، می تواند تا ده سال سلامت دندان را تضمین کند. در این فاصله، ترمیم سیلانت و معاینه برای اطمینان از عدم وجود ترک در آن ضروری است.
  • در مراحل اولیه، معکوس شدن روند پوسیدگی دندان از دیگر مزایای فیشور سیلانت برای کودکان است. پوسیدگی دندان به صورت تدریجی شروع می شود و در مراحل اولیه قابل برگشت است.
  • پیشگیری از نیاز به انجام درمان های دندانپزشکی که باعث ترس کودک از دندانپزشک می شود، از دیگر مزایای فیشور سیلانت برای کودکان است. ترس از دندانپزشکی، به دلیل عدم مراجعه برای معاینه شش ماهه و ترمیم به موقع دندان ها، خود عاملی برای پوسیدگی شدید دندان ها و هزینه های بالا به شمار می رود.

معایب:

  • در صورت وجود ترک در سیلانت، به دلیل تصور عایق بودن دندان در برابر پوسیدگی، تشخیص به تعویق می افتد و در نتیجه پوسیدگی پیشرفت زیادی می کند. برای پیشگیری از این مشکل باید معاینات روتین 6 ماهه انجام شوند. به علاوه با گذشت زمان، به دلیل تماس فرسایشی مسواک با سیلانت، به تدریج این لایه محافظ در برخی نقاط از بین می رود. این امر، دندان را در معرض پوسیدگی قرار می دهد.
  • دهان کودکان معمولا بزاق بیشتری تولید می کند. همین امر استفاده از سیلانت را برای کودکان دشوارتر می کند. برای اعمال سیلانت روی دندان، دندان باید کاملا خشک باشد. در غیر این صورت دندان به خوبی عایق نخواهد شد. با این حال یک دندان پزشک مجرب از پس این مشکل برمی آید.

نگرانی های رایج درباره سیلانت برای کودکان:

اگر پدر و مادر هستید، احتمالا در چند سال اخیر درباره علامت اختصاری BPA زیاد شنیده اید. بزرگترین عامل در ایمنی کلی سیلانت بیس فنل A است که معمولا به عنوان BPA خوانده می شود. این ماده رزین مورد استفاده در بسیاری از انواع پلاستیک است. شواهدی وجود دارد که BPA می تواند برای سلامت کودک مضر باشد، اما این شواهد قطعی نیستند. گفته می شود کهBPA موجب اختلال هورمونی می شود و موجب بیش فعالی و اضطراب در نوزادان، به خصوص دختران، می گردد.

سیلانت خود حاوی BPA نیست، اما بسیاری از آنها حاوی ترکیباتی هستند که در تماس با بزاق به BPA تبدیل می شوند. با این حال، والدین نباید نگرانی خاصی در این مورد داشته باشند. مقدار این ماده بسیار ناچیز است. حتی در همین مقدار ناچیز نیز بعد از شستشو و صیقل دهی سیلانت پس از اعمال آن بر روی دندان، 88٪ تا 95٪ ترکیباتی که ممکن است به BPA تبدیل شوند حذف می شوند.

استفاده از این روش و مزایای فیشور سیلانت برای کودکان ثابت شده است. در این تحقیقات مضرات آن نیز مورد مطالعه قرار گرفته و عدم بروز عارضه جدی و خطرناک در کودکان ثابت شده است.

نتیجه گیری:

امروزه تمرکز زیادی روی دندانپزشکی پیشگیرانه می شود. پیشگیری از بیماری های دهان و دندان تاثیر زیادی در سلامت کلی جامعه دارد. ارتباط بیماری های دهان و دندان با سایر اعضای بدن ثابت شده است. پیشگیری از هر کدام از مشکلات دهان و دندان می تواند گامی در جهت ارتقا بهداشت جامعه و کاهش هزینه های وارده بر کشور و خانواده ها باشد. پرداخت هزینه برای روشی مانند فیشور سیلانت، می تواند از هزینه های سنگین در سال های آینده برای ترمیم دندان های کودک شما پیشگیری کند. به علاوه اینکه، یک دندان ترمیم شده هرگز مقاومت و سلامت دندان سالم را نخواهد داشت.

مزایای فیشور سیلانت برای کودکان در افزایش عمر دندان های دائمی، پیشگیری از پوسیدگی، و کمتر کردن هزینه های دندان پزشکی بر معایب و دشواری های همراه با آن پیشی می گیرد. نگرانی های رایج در مورد سیلانت برای کودکان تایید نشده است و تحقیقات نشان می دهند خطری در این مورد متوجه فرد نیست. بنابراین اگر کودکی در خانه دارید که در سن رشد دندان های دائمی قرار دارد یا دندان های خلفی شما هنوز سالم هستند، بهتر است برای پیشگیری از مشکلات آینده از این روش استفاده کنید. برای مشاوره در این مورد بهتر است با دندان پزشک خود نیز صحبت کنید.

منبع:

drverwest

drverwest

مطالب مشابه

3 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *