آندربایت چیست و راه درمان آن چگونه است؟

فهرست مطالب

آندربایت، یا مال اکلوژن کلاس III، عارضه ای است که در آن دندان ها و فک پایین جلوتر از دندان های بالا قرار می گیرند. به طور معمول، دندان های بالا باید تا حدی دندان های پایین را پوشش دهند، اما در مورد آندربایت این وضعیت برعکس است. پیش بودن دندان های فک پایین باعث ظاهر غیرطبیعی و تهاجمی در فرد می شود. تهاجمی بودن ظاهر بیمار بدین معنی است که با دیدن او بسیاری از افراد تصور می کنند که فرد در اثر خشم فک خود را بدین حالت درآورده است و از چیزی ناراحت است. از آنجا که این مشکل بیشتر از ایجاد اختلال در صحبت یا تغذیه فرد، در ظاهر وی مشکل ایجاد می کند، بیماران کمی آن را تحمل می کنند. در ادامه ابتدا به صورت کامل علل بروز این اختلال و در آخر روش های درمان آن را بررسی خواهیم کرد.

آندربایت درجات مختلفی دارد. در برخی از افراد جلو بودن فک پایین به حدی است که ظاهر را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد و بیمار حتی برای جویدن غذا نیز دچار مشکل می شود. در برخی دیگر عارضه خفیف تر و حتی غیر قابل توجه است. بسیاری از بیماران می توانند بدون مشکل با موارد خفیف این عارضه زندگی کنند، اما ناهنجاری شدید باعث بروز عوارض زیر می شوند:

  • اشکال در جویدن و گاز زدن غذا
  • اشکال در حرف زدن و تلفظ حروف
  • درد در صورت و دهان به دلیل عدم تقارن فک

علل ابتلا به آندربایت چیست؟

ژنتیک:

وراثت نقش مهمی در ابتلا به این عارضه دارد. آیا یکی از والدین شما به این مشکل مبتلاست؟ اگر چنین است، شانس زیادی وجود دارد که شما و فرزندتان نیز به این مشکل مبتلا شوید. ژنتیک در سایز و شکل دندان و فک نقش دارد. در برخی از افراد دندان ها بسیار به هم نزدیک هستند، شکل عجیبی دارند یا به درستی روی هم قرار نمی گیرند. برخی از نواقص نیز مانند شکاف کام و لب در زمان تولد مشخص می شوند. تمامی این ناهنجاری ها می توانند موجب ابتلا به آندربایت شوند.

عادات بد در دوره کودکی:

به غیر از ژنتیک، علل زیر نیز در ابتلا به این عارضه نقش دارند:

  • مکیدن انگشت به مدت طولانی
  • هل دادن و فشار مداوم زبان به دندان های جلو
  • استفاده از پستانک و بطری با سایز نامناسب برای نوزاد
  • استفاده از پستانک یا بطری شیر پس از سه سالگی

هر یک از این عادات در طولانی مدت اثر نامناسبی بر روی دندان خواهند داشت. برای مثال مکیدن انگشت تا زمان رشد دندان های دائمی احتمال ابتلا به این عارضه را به شدت افزایش می دهد.

آسیب:

وارد شدن ضربه به صورت می تواند باعث آسیب دائمی به استخوان فک شود. اغلب، می توان استخوان فک را ترمیم کرد، اما پس از جراحی فک، استخوان آن همیشه به خوبی روی هم تراز نمی شود. این امر می تواند موجب ابتلا به آندربایت شود.

تومور:

ابتلا به تومور در استخوان فک یکی از علل بیرون زدن استخوان فک و آندربایت است.

درمان:

بسیاری از افراد با دندان و فک کاملا تراز به دنیا نمی آیند. معمولا، ناهنجاری خفیف نیاز به درمان ندارد. با این حال، درمان آندربایت، به خصوص در موارد شدید، منافع زیادی برای بیماران دارد. درمان باعث می شود که تمیز کردن دندان ها ساده تر شود، ریسک پوسیدگی دندان و بیماری لثه کاهش یابد و فشار از روی فک و عضلات صورت برداشته شود. در عین حال، درمان این ناهنجاری ریسک شکستن دندان ها و ابتلا به اختلال مفصل فکی گیجگاهی که در آندربایت شایع است را کاهش می دهد.

درمان اندربایت معمولا جز خدمات ارتودنسی حساب می شود. پس از بررسی دهان فرد، ارتودنتیست ممکن است یکی از راه های زیر را پیشنهاد کند:

بریس:

شایع ترین روش اصلاح آندربایت از طریق استفاده از بریس و براکت است. اگر نسبت به ظاهر بریس های فلزی نگران هستید، می توانید از انواع سرامیکی یا شفاف آنها استفاده کنید. این مدل ها کمتر از انواع فلزی قابل دیدن هستند. در نتیجه در طول درمان مشکلات کمتری برای فرد ایجاد می کنند.

ابزارهای ارتودنسی:

برخی ابزارهای ارتودنسی نیز می توانند در درمان این مشکل به کار گرفته شوند. این دستگاه ها عبارتند از اکسپندرها، ریتینرها و هدگیرها. البته اشکالی که به این ابزارها گرفته می شود سایز و ظاهر آنها است. ابزاری مانند هدگیر کل پیشانی، صورت و چانه فرد بیمار را درگیر می کند. بنابراین از این لوازم تنها در مواقع کاملا ضروری استفاده می شود.

جراحی:

گاهی اوقات، اندربایت می تواند بسیار شدید باشد و برای رفع آن تنها جراحی چاره ساز است. این روش به عنوان آخرین راه چاره برای درمان مشکل استفاده می شود.

درمان آندربایت نسبت به سایر ناهنجاری های دندانی آسان تر است. چنانچه فرزند شما دچار این مشکل است، بهتر است پیش از اتمام رشد فک وی برای تشخیص و درمان به دندان پزشک مراجعه کنید.

رعایت بهداشت دهان و دندان در بیماران مبتلا به آندربایت:

مسواک زدن و نخ دندان کشیدن همراه با مراجعه برای معاینه دندان ها بخش مهمی از مراقبت از دهان و دندان است. اما این امر در بیماران مبتلا به آندربایت اهمیت بیشتری دارد. به دلیل عدم تقارن دندان ها روی هم، لازم است که بهداشت دندان و لثه جدی تر گرفته شود. بیمار باید روزی دو مرتبه مسواک بزند و نخ دندان بکشد. در موقع مسواک زدن، لازم است که به خط لثه، داخل و بیرون دندان ها توجه ویژه شود. جرم گیری دوره دندان ها نیز اهمیت دارد.

آندربایت در کودکان:

هر چه زودتر مشکل تشخیص داده شود، درمان آن ساده تر خواهد بود. در صورتی که آندربایت در کودک خفیف باشد، بهتر است تا حداقل 7 سالگی برای درمان با بریس صبر کرد. استفاده کوتاه مدت از فیس ماسک ارتودنسی نیز می تواند به تسریع حرکت فک پایین کمک کند.

در صورتی که کودک دچار آندربایت شدید باشد، به خصوص در مواردی که بیمار به شکاف لب و کام مبتلا باشد، جراحی زودهنگام می تواند به بیمار کمک کند. در این مورد باید با دندانپزشک و جراح کودک خود مشورت کنید. جراحی با ریسک همراه است و تنها در صورتی استفاده می شود که آندربایت با کیفیت زندگی بیمار و توانایی او برای خوردن، حرف زدن و نفس کشیدن تداخل ایجاد کند.

منبع:

colgate

مطالب مشابه

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *